December – de maand van VEEL

De decembermaand is de maand van VEEL, veel aandacht voor familie en vrienden. Veel verplichtingen. Veel samen zijn. Veel eten. Veel aandacht die buiten jezelf ligt. 

Aandacht voor jezelf, voor ruimte en ontspanning, ligt vaak minder voor de hand. In plaats daarvan is er veel om aan te denken: cadeautjes kopen, dichten, het huis gezellig maken, lichtjes ophangen, recepten zoeken en inkopen doen voor het kerstdiner. Misschien ga je wel zelf je oliebollen bakken. 

December is dan ook niet voor niks de meest stressvolle maand van het jaar. Hoe zorg jij tussendoor voor voldoende ontspanning en rust? Creeer jij ruimte om alleen te zijn, jezelf te voelen en de tussentijdse balans op te maken? Zodat je jezelf niet afbrandt in deze prachtige maar ook ‘machtige’, vaak letterlijk zwaar op de maag liggende maand? 

Wat helpt is een wandeling, een boek, schrijven, tekenen &, schilderen, muziek luisteren, zingen, dansen en natúúrlijk beminnen! Zolang het maar niet moėt!

December is de donkerste maand van het jaar, maar als we de media mogen geloven, gevuld met licht en liefde. En zo kan het ook zijn.

Zolang je van je hart geen moordkuil maakt. Want opgekropte ergernissen doen een gezellig kerstdiner vaak geen goed.

Je hebt een hart dat klopt, je hebt eigen ideeen en een vrije wil. Wees lief voor jezelf. Ben af en toe alleen. Houd jezelf even lekker vast. Luister naar jezelf, naar al die stemmen die diep van binnen vanuit je buik opborrelen. Die af en toe gewoon gehoord en gevoeld willen worden. Die het soms even genoeg vinden.

Toch eerste hulp nodig door acute stress? Adem dan zo diep mogelijk in, waarbij je je aandacht naar je bekkenbodem brengt…. Adem in… even vast… en weer uit. Doe dit minimaal een paar minuten. Zo geef je stress minder kans.

Met emotioneel lichaamswerk kun je opgekropte emoties ontladen. Neem bv een stevig kussen. Geef je frustratie de ruimte én jezelf toestemming om deze bot te vieren op je kussen. Gooi vooral je hele lijf in de strijd (je bekken voorop!), beuk, sla en stomp met je handen en je onderarmen op het kussen, terwijl je daarbij schreeuwt, krijst, briest, klaagt, huilt. Gooi alles eruit! Het enige waar je op moet letten is dat je jezelf niet beschadigt. Houd dus goed contact met je lijf en je ademhaling. En denk vooral niet aan de buren ;). Voor een optimaal effect doe je dit minimaal een paar minuten. 

Daarna volgt een cooling down, adem diep door, blijf nog even zitten met je ogen gesloten, voel hoe de energie -die je vasthield in je lijf- weer stroomt. 

Ik wens je een stressarme en liefdevolle decembermaand!

PS hulp nodig bij je stressreductie? Of even alle aandacht gewoon voor JOU? Ik heb nog beperkt ruimte voor afspraken in december. Want ook bij mij staan familiediners en andere leuke (en soms minder leuke) dingen op het programma. Maar voor jou heb ik vast nog ergens een plekje vrij. 

Neem contact op: 06-28033992 of mail naar praktijkoersprong@gmail.com.

Warme groet, Monique Blom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *